Dragon 10 gram

Dragon 10 gram



€ 1.00

Artikelcode: 111


 

Het kruid Dragon (Artemisia dracunculus)| Franse dragon | Russische dragon

Dragon is een klassiek kruid in de Franse keuken. Ben je benieuwd waar dragon goed bij past?
Doe dan hier inspiratie op en lees meer over de eigenschappen en toepassingen van dragon.
De bladeren van Franse dragon hebben een pikante (bitterzoete) smaak met anijsachtige bijsmaak. Russische dragon is minder sterk van smaak dan de Franse soort.

Het is vooral bekend uit klassieke sausen zoals bearnaise, maar wordt ook vaak gebruikt in vinaigrettes en mosterd.
Gebruik in de keuken
Dragon wordt vooral gebruikt in kip- en eiergerechten, salades, vinaigrettes (tartarensaus).
Het is onderdeel van het kruidenmengsel "fines herbes" en soms ook van een bouquet garni.
Een dragon- of bearnaisesaus maakt van onze maaltijden één culinair festijn . Ook de populaire dragonazijn smaakt enorm lekker bij salades,...
In soepen is dragon complementair (venkelsoep, tomatensoep ....).
Optimaal is wanneer men het kort laat mee opwarmen en vóór het opdienen toevoegt aan de gerechten.
Gebruik het ook met mate want anders kan de smaak nogal opdringerig over komen.

Twee overheerlijke receptideetjes:
Kip in dragonsaus
Meng 25 gr boter en 45 gr verse kruidenkaas met elkaar.
Voeg peper en zout toe, hak een 6-tal takjes dragon fijn; roer alles goed onder elkaar.
Dit mengsel kan men vervolgens onder het vel van de braadkip stoppen.
De kip inwrijven met braadboter en gaar bakken in de oven.
Bearnaisesaus
3 gehakte sjalotten, 1dl dragonazijn, 4 peperbolletjes, een klein takje tijm en wat dragon langzaam laten inkoken.
Ondertussen in een pan een klompje boter laten smelten, liefst in een bain-marie. Hou dit klaar.
Voeg de gezeefde azijnmassa toe en meng het geheel met geklopt eigeel onder voortdurend gelijkmatig roeren.
Wanneer dit klaar is kan men nog wat versnipperde dragon toevoegen en er overheen strooien.
Misschien niet zo’n makkelijk te bereiden sausje maar wel overheerlijk bij rund – of schapenbereidingen.
Geneeskrachtige eigenschappen
Dragon wekt de eetlust op en stimuleert de spijsvertering. Het kruid heeft een kalmerend effect bij maagkrampen en ook bij een hikaanval is het een redder in nood.
Light dragonsaus
Bereidingstijd 15 minuten   

Ingrediënten voor Light dragonsaus
25 gram margarine
25 gram bloem
3 deciliter groenten- of kippenbouillon, afgekoeld
1,5 deciliter halfvolle melk
1 eetlepel dragonazijn
1 etlepel fijngehakte verse dragon
2 theelepels Franse- of dyonmosterd
35 gram oude kaas, fijn geraspt
zeezout en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze voor Light dragonsaus
Breng de margarine, bloem, bouillon en melk onder voortdurend kloppen langzaam in een pannetje aan de kook tot de saus dik en glad is.
Laat al roerende 3-4 minuten zachtjes pruttelen. Roer de azijn, fijngehakte dragon en mosterd erdoor en warm al roerend op laag vuur door.
Haal de pan van het vuur en roer de kaas erdoor tot hij is gesmolten. Voeg zout en peper toe en serveer warm.
Lekker bij gegrilde of gebakken kipfilet.