Home    Keukenkruiden en Specerijen (Biol.)  Bieslook 15 gram
Bieslook 15 gram

Bieslook 15 gram



€ 1.00

Artikelcode: 104


 


Bieslook (gedroogd voor najaar en winter)

Bieslook smaakt in nagenoeg elk gerecht, maar mag nooit meegekookt worden (smaakverlies).
De plant behoort tot de lookfamilie en is dus verwant aan bolgewassen zoals ui, prei en knoflook.
Dit soort planten maakt een voedselvoorraadje onder de grond aan die de winter overleeft.
Hierdoor kunnen deze planten in de lente heel snel opkomen, bloeien en zaad produceren.
Bieslook bloeit in juni-juli en krijgt dan rozepaarse knoppen.  

Bieslook heeft een verfijnde uiensmaak, maar wordt ook gebruikt om kleur te geven aan gerechten.
In de keuken gebruikt men de jonge dunne stengels. De bollen aan het uiteinde van de stengels kun je eten en zijn lekker pittig. Mooi als garnering.
De pijpvormige blaadjes kunnen fijngesnipperd toegevoegd worden aan salades, soepen, dipsausjes, eiergerechten, ragout en ook in kruidenboter
Het heeft een sterke geur en het heeft afhankelijk van de soort een milde tot sterke uiensmaak.
Er zijn verschillende soorten bieslook. Zo heb je bijvoorbeeld grove, fijne en Chinese bieslook. Het Chinese bieslook heeft een grasachtig plat blad.
Het heeft een milde knoflooksmaak en kan daarom heel goed de wat scherpe knoflook vervangen. Het Chinese bieslook kan meegekookt worden in gerechten.
In tegenstelling tot de gewone bieslook zal de smaak er niet door verloren gaan.

Wat kan ik ermee?
- bij aardappelen, rauwkost, komkommer, kool, vis, ei
- op een omelet met kastanjechampignons en spekjes
- door kruidige kwark
- op gepofte aardappel
- in salade van peer met ham en eikenbladsla en tomaat
- door nieuwe aardappeltjes met wat boter
- bij asperges met ei en ham

Het lekkerst is de bieslook wanneer hij rauw gegeten worden. Strooi de bieslook daarom aan het einde van de bereidingstijd over het gerecht.
Bieslook smaakt goed in koude en warme soepen. Hij geeft extra finesse aan salades en kruidenboter.
Bieslook doet het goed bij gerechten waarbij u mayonaise gebruikt, zoals in gevulde eieren of dipsausjes.
Roerei met bieslook
4 eieren
80 mililiter melk
1 eetlepel bieslook
1 theelepel boter
stokbrood

Bereidingswijze van Roerei met bieslook
Breek de eieren een voor een boven een kopje en schenk ze daarna in een kom. Klop de eieren met de garde los en voeg de melk met bieslook toe.
Klop het geheel tot een schuimige massa. Smelt de boter in een koekenpan en schenk het eimengsel in de pan. Roer het mengsel met een pollepel steeds om tot de massa droog is.
Serveer het roerei met stokbrood.